Solliciteren met een videogesprek. 20 tips!
- 25/10/2020
- Posted by: Peter Derksen
- Categorie: Sollicitatie tips
Inleiding
Inmiddels ben je vast wel gewend aan de basics van een videogesprek zoals zoek een rustige plek met een neutrale achtergrond, zorg ervoor dat je microfoon en je camera zijn ingeschakeld, vergeet geen broek aan te trekken en klaar.
Maar nu steeds meer werkgevers Google Hangout– , Microsoft Teams-, Zoom– of Skype-interviews gebruiken voor sollicitatiegesprekken is het een goed idee om je digitale gespreksvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
Net als bij persoonlijke interviews is de sleutel voor video-interviews om vertrouwen uit te stralen en je authentieke zelf te laten zien. Maar terwijl je doelen hetzelfde zijn als in een traditioneel interview, zijn er wel paar verschillen in hoe je je die bereikt. Je wilt dat de Recruiter zich op jou en je kwaliteiten concentreert en niet op het geluid en beeld.
Deze 20 tips helpen je om de unieke uitdagingen van een online sollicitatiegesprek te overwinnen, zodat jij je optimaal presenteert.
Waarom 20 ? Nou de techniek vraagt toch om meer aandacht dan je denkt en je wilt niet denken aan techniek tijdens het online gesprek. Het antwoord is dus een goede voorbereiding en alle details zijn belangrijk!
1. Bereid je voor zoals je zou doen voor een persoonlijk interview
Omdat je sollicitatiegesprek via een videogesprek gaat betekent nog niet dat het geen echt sollicitatiegesprek is. Dus ondanks dat je nergens heen hoeft te gaan moet je je nog steeds voorbereiden op dezelfde manier als je zou doen alsof je naar een kantoor zou gaan. Dat betekent dat je het bedrijf en de vacature goed onderzoekt, dat je vragen voorbereid en je pitch klaar hebt. Jouw interviewer is ondanks de video methode nog steeds op zoek naar iemand met wie ze zichzelf kunnen zien werken en die gepassioneerd en goed geïnformeerd is over de rol waarop hij zich kandidaat stelt. Bereid je voor om hen te laten zien waarom jij dat bent.
2. Dress to impress
Als je je aankleedt voor een sollicitatiegesprek , wil je net zo formeel zijn als je zou zijn voor een persoonlijk sollicitatiegesprek bij hetzelfde bedrijf. (En ja, dat betekent van top tot teen.) De neiging om minder formeel te zijn omdat je in je eigen huis bent is begrijpelijk, maar het kan de verkeerde boodschap sturen over hoe geïnteresseerd je bent in de rol.
Je wilt er ook voor zorgen dat je outfit er goed uitziet op de camera. Probeer het uit op hetzelfde platform dat je gaat gebruiken voor het interview. Een iets lager gesneden top die volledig geschikt zou kunnen zijn in persoon kan er raar uitzien als je hele shirt buiten de video frame valt. Even oefenen dus met de kleding die je van plan bent te dragen.
3. Test je Techniek
Beperk technische problemen door je installatie van tevoren uit te testen met hetzelfde platform, de internetverbinding en de hardware die je voor het interview zult gebruiken. Plan een videochat met vrienden zodat je je geluid en beeld kunt checken. Neem de tijd om vertrouwd te raken met het programma en zorg ervoor dat je de basisbeginselen kent, vooral hoe je je microfoon kunt dempen.
4. Ben ik in beeld ?
Zorg ervoor dat je goed in beeld komt.
Kies een rustige plek met een neutrale achtergrond, of een lege muur of een kamer zonder veel afleidende rommel of decoratie. Zorg ervoor dat je goed verlicht bent (natuurlijk licht is het beste) met een lichtbron achter je computer of telefoon, niet achter jezelf. En als je een telefoon moet gebruiken zet deze dan op een vast punt in plaats van in je hand. Een statief is handig als je die hebt. Als het moeilijk is om een ruimte met goed natuurlijke licht in huis te vinden investeer dan in een selfie licht ring die rond de camera op je camera of laptop zit.
5. Niet te dicht bij of te ver weg
In het echt wil je ook niet te dichtbij iemand zitten. Dat is ongemakkelijk. Ook in een videogesprek wil je een gepaste afstand houden. Als je je voorbereid hoe je in beeld bent let dan ook op hoe dichtbij of ver je moet zitten om goed in beeld te komen. Zorg ervoor dat er in het beeld van jou boven je hoofd wel wat ruimte is en check of een stukje van je schouders in beeld is. Dan is het goed.
6. Optimaal oogcontact
Voor echt verbinding in een gesprek heb je oogcontact nodig. Dat is soms wel lastig met videobellen want je bent geneigd naar het beeld van de ander te kijken en niet naar de camera. Dat levert echter geen oogcontact op. Kortom denk eraan om steeds weer even te kijken in de camera. Dat hoeft niet de hele tijd, want in een echt gesprek staar je ook niet voortdurend naar iemand. Maar wissel het af.
7. Check op reflectie
Voordat je klaar bent met jezelf goed in beeld brengen check je nog even of er niet teveel reflectie of schittering in beeld is. Schittering leid af en dat wil je niet. De belangrijkste boosdoeners zijn meestal horloges, sieraden en brillen. Behalve een bril kun je het meeste wel verwijderen.
Je bril afdoen is geen goed idee want je bril hoort bij jou. Probeer een paar van deze trucs om de schittering zo veel als mogelijk je verminderen:
- Verplaats je lamp of richt deze op een muur achter je computer in plaats van op jezelf
- Experimenteer met het aanpassen van een lamp of haal de lamp helemaal weg
- Draai jezelf en je computer
- Verlaag of verhoog het scherm van je laptop
Tip: Je moet dit doen rond dezelfde tijd van de dag als je interview zal worden gehouden (of vlak voor) vooral als je met behulp van natuurlijk licht werkt.
8. Oefen je video skills vooraf
Als je niet gewend bent aan videochat, kun je het voeren van een gesprek in het begin misschien een beetje ongemakkelijk vinden, vooral als je jezelf voor het eerst ook ziet. Het is wel even wennen om jezelf ook in beeld te zien. Ook vallen misschien kenmerkende handgebaren weg die bij jou passen en in een normaal gesprek wel in beeld zijn. Oefen met je vrienden en neem het op zodat je jezelf terug kunt zien. Oefening baart kunst.
9. Let ook op hoe je klinkt !
Mensen zijn meestal bezig met hoe ze eruit zien in een video-interview en vergeten vaak na te denken over hoe ze klinken. Als je de training met vrienden opneemt dan kun je horen hoe snel je spreekt, hoe je pauzeert en hoe de toonhoogte van je stem is.
En dan hoop je straks dat de verbinding goed is. Zo niet dan moet je je aanpassen en duidelijk spreken en in een redelijk tempo, maar houd het altijd natuurlijk. Als de verbinding te slecht is, kun je het beter opnieuw proberen. Omdat er minder lichaamstaal gebaseerde communicatie is in een video-interview, wilt je ook dat de manier waarop je spreekt, helpt om over te komen hoe je je voelt bij wat je zegt. Zorg ervoor dat je enthousiast klinkt bij het bespreken van de dingen waar je gepassioneerd over bent, bijvoorbeeld.
10. Maak vooraf notities maar kijk er zo weinig mogelijk naar
Omdat je interviewer niet in staat zal zijn om alles wat je op je bureau of computerscherm hebt te zien is het verleidelijk om veel informatie in de buurt te hebben. Maar wees voorzichtig. Je wilt niet klinken alsof je iets aan het voorlezen bent. Hou het spontaan en maak alleen korte notities waar je even naar kunt kijken.
Het belangrijkste blijft toch om verbinding te hebben met je gesprekspartner, als je afgeleid bent en naar andere dingen kijkt gaat dat niet lukken.
Als toch je iets opzoekt geef dat dan aan in het gesprek. Dan is het de ander duidelijk dat je even ergens anders naar kijkt en zo weer terugkomt in het gesprek.
11. Minimaliseer onderbrekingen
Doe wat je kan om te zorgen dat je niet onderbroken wordt tijdens het interview. Informeer je huisgenoten dat je een belangrijk interview hebt en niet gestoord wilt worden. Plak nog even een briefje op je deur! Zet je telefoon op stil en zorg voor zo weinig mogelijk bijgeluiden in de ruimte.
Als je weet dat het toch kan gebeuren bereid je interviewer er dan vast even op voor. Dat is wel zo beleefd en professioneel.
“Het gaat er niet om dat je thuis bent. Het gaat erom zo professioneel mogelijk te zijn gezien de omstandigheden,”.
12. Kom 10 minuten eerder op je afspraak
Bij een reguliere afspraak op een locatie zou je niet 1 minuut van te voren naar binnen lopen, maar ongeveer 10 minuten. Doe hetzelfde bij een video interview. Bereid je computer voor (schoon bijvoorbeeld wat bladen op) en ga 10 minuten voor aanvang van de afspraak vast klaar zitten.
Open het programma waar je video-interview zal plaatsvinden een paar minuten te vroeg. De meeste software geeft je meteen de kans om je camera positie te checken. De ander ziet ook dat je je aanmeld en dat je op tijd bent. Doe een korte ademhalingsoefening en je bent er klaar voor !
13. Begin met een “Digital Handshake”
Normaal loop je een kamer binnen om iemand fysiek te begroeten en maak je een kort praatje over de omgeving, of hoe je reis is gegaan. Bij een video interview is dat toch wel anders. Je moet je meer dan ook richten op het maken van verbinding.
Een “digitale handshake” doe je door nadat je “hallo” en je naam hebt gezegd recht in de camera te kijken en met je hoofd te knikken alsof je “ja” zegt. Voeg een glimlach toe die warmte en openheid laat zien. Neem iets meer tijd dan als je elkaar echt zou aankijken.
14. Erken de verschillen met een fysieke ontmoeting
Het is OK om te vermelden dat een video-interview niet hetzelfde is als een persoonlijk sollicitatiegesprek . Erkenning helpt mensen op hun gemak te stellen. En wees niet bang om te zeggen dat iets niet klopt, bijvoorbeeld als je je interviewer niet goed kunt horen of zien. Het laat alleen maar zien dat je gemotiveerd bent om er het beste van te maken.
15. Een goede houding
Omdat je thuis bent, is het normaal om wat meer ontspannen te zijn. Probeer dit niet te vertalen door achter over te leunen of te hangen in je stoel. Het laat je er minder betrokken uitzien.
Rechtop zitten geeft je natuurlijk ook wat meer energie en helpt je je motivatie voor die nieuwe baan over te brengen. Als je het lastig vind om je energie vast te houden als je zit dan kun je als alternatief gaan staan. Doe dit niet als je daardoor veel gaat bewegen en dus onrustig in beeld gaat komen. Oefen van te voren wat het beste bij je past.
16. Gebruik je gezicht om te laten zien dat je betrokken bent
Non-verbale communicatie is belangrijk in elk gesprek. Maar als het gaat om een video-interview, dan moeten we meer doen om dit goed over te brengen.
Je kunt natuurlijk niet zoveel bewegen als je normaal zou doen bij een fysieke ontmoeting , maar je moet ook geen standbeeld worden zodat de interviewer zich afvraagt of je nog wel verbonden bent.
Het is ook lastiger om tegelijk te spreken dan in een echte ruimte bij elkaar. Toch wil je laten weten dat je luistert en het begrijp. Knikken of glimlachen moet je dus iets actiever doen dan anders.
17. Laat de ander uitpraten
Een ander niet onderbreken is sowieso een goed idee, maar via videochat gaat het vaker mis omdat het minder duidelijk is of iemand kaar is met praten of even pauzeert. Dus als je denkt dat je interviewer klaar is, neem net iets meer tijd dan anders voordat je antwoord. Als je hier moeite mee hebt, zet jezelf dan gewoon op “mute” als de ander praat. Dan is de actie om jezelf te “unmuten” genoeg tijd om te checken of de ander uitgesproken is.
18. Geef zelf een seintje als je antwoord compleet is
Omgekeerd is het handig als jij zelf aangeeft als je uitgesproken bent en je antwoord compleet is. Dit doe je door een duidelijke afsluiting van je zin in de tekst of non verbaal door even te knikken met je hoofd. Een lange stilte, terwijl je interviewer raadt of je klaar bent kan lastig zijn met video.
19. Geef aan wat je aan het doen bent
Door de beperkingen van een online sollicitatiegesprek is het voor je interviewer misschien niet altijd duidelijk wat je aan het doen bent als niemand spreekt. Geef het even aan als je pauzeert om een paar notities op te schrijven, wat informatie die gevraagd of nodig is op te halen of zelfs gewoon als je even nadenkt over het antwoord dat je wilt geven. Dit toont aan dat je je bewust bent van het videogesprek en de beperkingen ervan, terwijl je de ander ook geruststelt dat er geen technische storingen zijn.
20. Neem je video interview net zo serieus al een echt gesprek
Dit is de sleutel voor elk interview, maar het is vooral belangrijk om je online sollicitatiegesprek als een gesprek te behandelen, want dat is de enige manier waarop je echt verbinding met je interviewer kunt maken. Je hebt niet de tijd voor en na het interview om een praatje te maken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je echt contact maakt tijdens het interview. “Wees persoonlijk en jezelf. Je wilt praten alsof je praat met iemand die je goed kent” terwijl je nog steeds professioneel overkomt.
Zorg ervoor dat je sollicitatiegesprek niet alleen “vraag, antwoord, vraag, antwoord,” is. Wanneer je interviewer reageert op jouw antwoorden, voel je vrij om aan te vullen als je meer te zeggen hebt. En stel je eigen vragen tijdens het gesprek wanneer ze gepast zijn in plaats van af te wachten tot het einde van het gesprek. Je wilt je interviewer het gevoel geven dat hij iedere dag met jou zou kunnen of willen spreken in plaats van iemand die alleen antwoord geeft op een lijstje met vragen. Uiteraard heeft de interviewer hier zelf ook een belangrijke rol in maar het is jouw moment en neem je moment om echt contact te maken.
Veel Succes!
Als werkzoekende heb je hetzelfde doel in een video-interview als in een persoonlijk interview: laten zien dat je de juiste persoon bent voor de job. Je wilt je focus houden op de kern van het sollicitatiegesprek en niet op de techniek van het video gesprek. Wat telt is de verbinding die je wilt maken met de interviewer. Als je de voorbereiding goed hebt gedaan kun je je daar ook echt op concentreren.