ACT Training

Werk is een belangrijk onderdeel van een mensenleven. Werken raakt de bestaanszekerheid van mensen en bepaalt tegelijkertijd mede hun identiteit en welzijn.

Maar niet iedereen zit op de juiste plek, uit onderzoek is naar voren gekomen dat 80% van de Nederlandse werknemers eigenlijk een andere baan ambieert, maar door diverse redenen, deze stap niet durven te nemen. Daarnaast is er een grote groep werknemers die wel op de juiste plek zitten maar door allerlei omstandigheden vastlopen in hun huidige baan. (bijvoorbeeld reorganisatie, economische tegenslag en of privé omstandigheden).

Acceptance & Commitment Therapy

De stap naar verandering niet durven nemen is vaker gebaseerd op belemmerende gedachten dan op feiten. De Acceptance & Commitment Therapy van Steven C. Hayes  (ACT) is een relatief nieuwe vorm van therapie uit de stroming van de positieve psychologie, die belemmerende gedachten omzet in acceptatie van bestaande problemen om tot een oplossing te komen waar men volledig achter gaat staan.

Een ACT coach moedigt mensen aan om hun gedachten en gevoelens te omarmen in plaats van er tegen te vechten of zich schuldig te voelen. Het doel van ACT is om welbevinden te vergroten door het ontwikkelen van psychische flexibiliteit. De coach begeleid bij het streven naar meer acceptatie van gedachten en gevoelens door middel van gecommitteerde actie.

ACT richt zich niet op het genezen van …. maar op het doen toenemen van welbevinden en baseert  zich daarbij op de definitie van de World Health Organisation (WHO). Die stelt dat geestelijke gezondheid een staat van welzijn is waarbij het individu zijn eigen mogelijkheden realiseert, kan omgaan met de normale stress van het leven, productief en effectief kan werken en een bijdrage kan leveren aan zijn gemeenschap.

Accept                          : aanvaard gedachten en gevoelens, en wees aanwezig in het moment

Choose                         : kies waarden die voorzien in je behoeften en die betekenisvol zijn

Take Action                : onderneem de actie die voortkomt uit die waarden

ACT is voor iedereen

Voor wie is ACT eigenlijk geschikt? Het korte antwoord op die vraag is: voor iedereen, die de kwaliteit van zijn leven wil verbeteren. De focus van ACT is niet om de problemen te verminderen, maar om de kwaliteit van leven (en werkbeleving) te verbeteren.

Wanneer zetten wij ACT in.

ACT training of coaching is zeer geschikt voor gesprekken waarbij verandering van werk het onderwerp is. Zowel in situaties waarbij er een externe factor is zoals ziekte, of ontslag, maar ook als er een interne factor is, m.a.w. iemand voelt zelf dat de huidige werksituatie niet (meer) goed past. Daarnaast is ACT geen zweverige therapie, maar zeer praktisch en oplossingsgericht en daardoor passend bij het oplossen van menselijke vraagstukken in een zakelijke context. ACT is een techniek die door de coaches wordt toegepast in de gespreksvoering, zonder dat de ander daar iets actiefs voor hoeft te doen en is geschikt voor alle leeftijden en niveau’s.

Lees hier meer over onze ACT Training: Acceptance en Commitment training voor de werkomgeving

ACT coaches

Onze coaches zijn opgeleid en ervaren in het gebruik van de methodiek door Civas Education te Haarlem.  Wij integreren ACT in onze diensten, Return to Work spoor 1 en Return to Work spoor 2 en Outplacement.

Hoe kunnen wij u helpen?

vraag nu een offerte aan of neem geheel vrijblijvend contact op

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie ?