ACT-Training – In hoeverre matchen jouw waarden met die van je werkgever?

Inleiding

Hoe kun je de waarden van jouw werkgever herkennen en waarom is dat belangrijk.  In hoeverre matchen jouw waarden met die van je werkgever?  Jouw waarden kunnen worden gedefinieerd als die activiteiten die voor jouw het belangrijkst zijn.  Als je in een omgeving werkt die andere waarden heeft dan de jouwe, moet je harder werken, kost het je veel energie en kun je er ziek van worden. Herken je jezelf in het onderstaande voorbeeld?

Het klopt gewoon niet met mijn gevoel voor gelijkwaardigheid, zei hij in het eerste loopbaangesprek. Ik moet daar gewoon weg zei Miko, het kost me zoveel energie, ik wordt er ziek van. Ziek worden omdat je waarden niet matchen met je werkgever daar hebben we het eigenlijk niet zo vaak over in mijn vak van arbeidsmobiliteit. We pluizen van alles uit, testen en matchen op harde en zachte criteria, maar Waarden waren toch altijd wat onderbelicht.

Tot voor kort. Waarden zijn opeens actueel. De coronacrisis is nog niet voorbij of we vallen in (social)media over elkaar heen over racisme, discriminatie, gelijkheid, diversiteit. Meningen die met grote emoties gepaard gaan en de waarde van Waarden onderstrepen. Dat is goed nieuws!  Waarden zijn namelijk inderdaad ongelofelijk belangrijk.

Lees hier meer : Algemene inleiding voor Acceptance en Commitment training

Waarden en filosofen.  Badiou en Kierkegaard

UFIND | Waarden wat zeggen de filosofen hierover

Je behoeften en de daaruit volgende waarden dragen bij aan zingeving. Zingeving betekent letterlijk dat je door middel van je waarden “zin geeft” aan de gebeurtenissen van je leven. En die zingeving heeft weer een belangrijke positieve invloed op je welbevinden. Om met Badiou te spreken is het ware geluk zelfs verbonden met het ware leven, het leven naar waarden (een waarheid).

Kierkegaard is minder abstract dan Badiou en richt zich meer tot de praktische kant van de filosofie. Hij schreef: Het leven kan slechts achterwaarts begrepen worden, maar moet vooruit worden geleefd. Met wijsheid achteraf kunnen we dus terugkijken op gebeurtenissen in ons leven en benoemen hoe we het onszelf makkelijker hadden kunnen maken, of hoe we juist meer naar onze waarden hadden kunnen handelen.

In de ACT training besteden we een sessie aan Waarden met veel oefeningen om je Waarden te bepalen.
(Klik hier voor onze blog over Waarden)

Een oefening uit de Kierkegaard filosofie is het schrijven van een brief aan je jongere zelf. Je mag één brief schrijven en die naar één moment in het verleden sturen. Voor welk moment kies je? Welke wijsheden geef je jezelf mee.  Als je de brief geschreven hebt vraag je aan jezelf hoe je anders geleefd zou hebben als je toen wist wat je nu weet. Vraag jezelf af welke waarden centraal staan. Vervolgens pas je de brief aan jezelf aan naar je huidige situatie.

Een voorbeeld

Miko.

Beste Miko. Je bent nu 40 jaar. Je werk valt je zwaar. Het klopt gewoon niet meer hoe je werkgever in de maatschappij staat. Er is op je werk een groot verschil in behandeling van de werkvloer en de top. Er is geen gelijkwaardigheid. De werkvloer wordt niet betrokken bij overleg. De inkomensverschillen zijn te groot. Alsof jij niets levert van waarde. Het voelt alsof je niets waard bent.  Het kost je zoveel energie dat je er geen zin meer in hebt en je voelt je ziek. Het heeft invloed op je werkprestaties maar ook op je privéleven. Jouw waarde van gelijkwaardigheid is zo belangrijk voor je dat je niet 40 uur per week kunt werken bij een werkgever die daar niet mee overeenkomt. Miko, het is tijd om daar wat aan te doen. Je gaat je beter voelen als je de stap neemt om een andere werkgever te zoeken die wel past bij jouw waarden.

Dit voorbeeld kun je vertalen naar allerlei actuele onderwerpen van dit moment. Hoe worden vrouwen behandeld binnen jouw bedrijf, of homoseksuelen,  mensen met een andere huidskleur en culturele achtergrond. Hoe wordt er omgegaan met leeftijd in jouw organisatie. Is er een transparant beloningsbeleid en hoe vrij ben je om je mening te geven? Maar ook hoe wordt erom gegaan met ambitie en succes?  Mag je de winst vieren als je dat wilt ? of vind je het juist belangrijk om de winst te delen ? Kortom het gaat er niet om politiek correct te zijn, maar om wat jij belangrijk vind en of jouw waarden overeen komen met je omgeving.

Voorop staat dat je eerst bepaalt welke waarden voor jou belangrijk zijn. Je wilt eigenlijk een basis set van jouw persoonlijke waarden paraat hebben. Daarna kun je gaan kijken in hoeverre matchen jouw waarden met die van je werkgever?

Picture your life, een leuke oefening

UFIND | Picture your life verzamel je waarden met een foto

Om je te helpen stil te staan bij wat belangrijk is in jouw leven kun je een week lang foto’s verzamelen van je dagelijkse momenten die voor jou belangrijk zijn. Maak gedurende een week elke dag minimaal 1 foto van iets dat jouw leven waardevol maakt. Zet de foto’s aan het eind van de week in een mapje op je telefoon. Geef het mapje de naam Waarden en je kunt op ieder moment even terugkijken naar wat jij belangrijk vind. Je kunt ook een mapje maken in Pinterest met Waarden en foto’s van anderen die jouw waarden vertegenwoordigen verzamelen. Op Pinterest staan ook veel levenswijsheden en spreuken die je aan kunnen spreken.

Hoe ontdek je nu de Waarden van je bedrijf

Als je je persoonlijke Waarden hebt ontdekt kun je je af vragen in hoeverre jouw waarden matchen met met die van je werkgever. Hoe ontdek je nu de Waarden van je bedrijf.

5 tips om de Waarden van je werkgever te ontdekken.

  1. Check de website bij “over ons” of onder missie of visie. Meestal staat hier wel het een en ander vermeld. Als je er al een tijdje werkt check dan even of je de (mooie) woorden van de website ook herkent in de praktijk
  2. Vraag er naar bij je leidinggevende. Begin een gesprek en vraag naar wat de waarden zijn van het bedrijf en van hem / haar zelf. Daar kan natuurlijk ook verschil in zitten!
  3. Vraag het aan je collega’s. Hoe ervaren je collega’s de waarden van het bedrijf, hoe zitten zij daar zelf in ?
  4. Als er weinig aan gedaan wordt binnen jouw bedrijf maak het dan onderdeel van een overleg. Of spreekt eens met iemand van HR of de OR.
  5. Wat merk je van de Waarden van je werkgever in de praktijk? Check de praktijk ten opzichte van de theorie.

Als je dit gedaan hebt dan heb je vast wel een indruk van de Waarden van je werkgever en in het proces heb je ook al wel gemerkt in hoeverre jouw waarden matchen met die van je werkgever. Indien je structuur fijn vind maak dan een lijstje met jouw waarden en die van je werkgever en kijk eens rustig waar het overeenkomt en waar niet.  Als het niet meevalt en je merkt dat je last hebt van een mismatch dan is het tijd om om je heen te gaan kijken naar werkgevers die beter bij jouw waarden aansluiten. Je hebt ook meteen een mooi uitgangspunt voor je zoektocht naar een andere baan door je waarden centraal te stellen.

UFIND | Jouw waarden in lijn met die van jou werkgever

Kortom blijf trouw aan je Waarden. Check in hoeverre jouw waarden matchen met die van je werkgever. Natuurlijk voordat je aan een nieuwe baan begint. Maar ook als je ergens al werkt. En als het niet lukt en de verschillen zijn te groot voor jouw welbevinden, dan moet je trouw zijn aan jouw Waarden en op zoek naar een omgeving die daar beter bij past.. want dan pas leef je je leven voluit.

Want ACT is :

Accepteren van het leven zoals het is,
kiezen waar er iets te kiezen valt
en actie ondernemen om voluit in het leven te staan.

Veel succes met het oefenen van de ACT vaardigheden en als je even vastloopt of hulp nodig hebt of je wilt een ACT Training volgen ben je van harte welkom, bel ons op : 085 – 7607447  of maak een afspraak via ons contact formulier, we nemen dan zo snel als mogelijk contact met je op.

Wil jij ook een ACT Training volgen, maak dan een (vrijblijvende) afspraak?