Acceptance and Commitment Training – Waarden

Inleiding

Deze vijfde sessie gaat over het WAARDEN en zijn we aangekomen bij het Commitment onderdeel.  De ACT-training bestaat uit 2 kernonderdelen. Acceptance & Commitment. Bij het Acceptance onderdeel leer je op een handige manier om te gaan met je persoonlijke obstakels. Het Commitment onderdeel richt zich op het opnieuw investeren in jezelf. Je begint met stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven, waarna je weer concreet gaat investeren in de dingen die er echt toe doen. Deze twee kernonderdelen zorgen er samen voor dat je persoonlijke veerkracht ontwikkelt, waardoor je je niet laat tegenhouden door obstakels om de dingen te doen die jij belangrijk vind!

Lees hier meer : Algemene inleiding voor Acceptance en Commitment training

Waarden

Waarden gaan over alles wat je belangrijk vind in het leven. In plaats van waarden kun je ook spreken van persoonlijke behoeften. Mensen die hun leven inrichten naar hun waarden, voorzien in hun behoeften en vinden voldoening in het leven. Waarden zijn als een kompas en geven richting aan je levensreis. Het is niet zo moeilijk om achter je waarden te komen. Stel jezelf de vraag wat je wilt in het leven (dus niet wat je niet wilt). Een voorbeeld:

Roeland:
ik wil graag een volgende stap maken in mijn werk maar daarvoor moet ik verder reizen en ben ik later thuis. Omdat ik een gezin heb met schoolgaande kinderen kan ik dat niet doen. Het is frustrerend. Ik wil een goede vader zijn maar ook voldoening in mijn werk. Soms voel ik me zo rot dat ik de kansen op werk niet kan pakken. Straks ben ik er te oud voor. Het leven glipt aan mij voorbij. Het is mij maar niet gegund.

Sophie:
ik wil graag een volgende stap maken in mijn werk, ik ben daarover in gesprek met mijn werkgever. Er zijn veel mogelijkheden. In alle gevallen zal ik meer uren van huis zijn omdat de reistijd toeneemt.  Omdat ik een gezin heb met schoolgaande kinderen heb ik de langere reistijd met mijn werkgever besproken. Ik vind het belangrijk om op tijd thuis te zijn om samen met mijn kinderen te eten. Ik ben enthousiast over de nieuwe kansen in werk en ik heb voorgesteld met de trein te reizen, hierdoor kan ik een deel van mijn werkzaamheden tijdens het reizen uitvoeren en ben ik niet zoveel later thuis dan nu. Mijn werkgever vind het fijn dat ik zelf meedenkt aan oplossingen en gunt mij de kans om op die manier een volgende stap te maken. Ik heb zin in de nieuwe uitdaging en ben blij dat ik straks ook nog met mijn gezin aan tafel zit.

Door meer te spreken over wat je wel wilt worden persoonlijke waarden veel helderder. Maar misschien is het voor jou helemaal niet zo simpel om te spreken over wat je wel wilt.

Van moeten naar mogen naar willen

UFIND | moeten mogen willen

Als je merkt dat je vaak spreekt over moeten in plaats van willen dan spreek je waarschijnlijk ook vaker over wat je niet wilt in plaats van wat je wel wilt. Hoewel het een kleine stap lijkt en alleen maar om een woord gaat is het toch een grote stap om het woord moeten te vervangen door willen.  Als tussenstap kun je oefenen om het woord moeten te vervangen door mogen. Als je dit oefent zul je misschien ontdekken dat je je tot nu toe meer gericht hebt op wat anderen van jou eisen en dat je nog moet ontdekken wat je allemaal zelf mag. Je bent natuurlijk vrij om je leven in te richten zoals je zelf wilt, zolang je er anderen niet mee schaadt, maar met het besef dat je die vrijheid hebt komt ook de verantwoordelijkheid voor het maken van eigen keuzes. Misschien vind je het nog wel even lastig. Probeer het eens een week, hoe het voor jou voelt om het woord moeten consequent te vervangen door mogen. Maak korte notities wat er met je gesprekken gebeurde en hoe je je voelde.

Als je je comfortabel voelt bij het vervangen van moeten naar mogen kun je beginnen met de volgende stap. Je bent toe aan het woord willen. Mensen die meer rekening houden met wat ze zelf willen, leven meer naar hun behoeften. Dat is belangrijk, want ons brein is een hulpsysteem dat vooral actief wordt wanneer er een signaal komt dat we niet goed in onze behoeften voorzien. Soms denken mensen dat het leven naar eigen behoeften egoïstisch is. Maar er is niets mis met een beetje egoïsme. Je moet eigenlijk egoïstisch genoeg zijn om goed voor jezelf te zorgen. Kunnen benoemen wat je wilt en daarnaar leven is dus een belangrijke vaardigheid om meer welbevinden te ervaren en je brein rust te geven. De verandering van moeten naar mogen en willen is eigenlijk een ontdekkingsreis naar eigen keuzes en het mogen afwijken van je omgeving.

Oefen dus nog eens een week met het woord willen. Merk dat je daardoor ook invulling gaat geven aan je persoonlijke behoeftes. Maak korte notities wat er met je gesprekken gebeurde en hoe je je voelde.

Hoe ontdek je je persoonlijke Waarden, je innerlijke Kompas

UFIND | je innerlijke kompasStel, je hebt een kompas. Dat kompas vertegenwoordig de waarden in je leven. Het kompas biedt je richting en houdt je op koers. Je weet niet je exacte bestemming en hoe je daar komt. Dat is net zo met waarden. Je weet niet exact hoe het pad zal lopen, maar je weet dat je in de juiste richting beweegt. Als je er voor kiest om op reis te gaan, zul je onderweg allerlei doelen tegenkomen. Die doelen zijn niet het belangrijkste het zijn ervaringen op je reis. Doelen kunnen gedurende de reis veranderen, maar je waarden blijven wel stabiel, die bepalen je richting.

Twee oefeningen om je waarden te bepalen.

UFIND | Picture your life verzamel je waarden met een foto

Picture your life

Om je te helpen stil te staan bij wat belangrijk is in jouw leven kun je een week lang foto’s verzamelen van je dagelijkse momenten die voor jou belangrijk zijn. Maak gedurende een week elke dag minimaal 1 foto van iets dat jouw leven waardevol maakt. Zet de foto’s aan het eind van de week in een document, beschrijf waar de foto voor staat en waarom deze zo waardevol is voor jou. Je krijgt zo een overzicht van de dingen die jij als persoon belangrijk vind in jouw leven. Het is leuk om er een mooie collage van te maken en af te drukken, hang deze op een plaats die je iedere dag ziet. Zo herinner je jezelf op een positieve manier dagelijks aan je waarden.

Waarden sorteren

In de ACT Training hebben we een uitgebreide oefening om je waarden te sorteren. Je kunt dan kaartjes kiezen met zo’n 100 verschillende waarden, die je sorteert naar hoe belangrijk deze voor je zijn. Samen met je coach kom je tot een set van persoonlijke waarden en weet je zeker dat er geen belangrijke waarden voor jou onderbelicht zijn. Waarden die je misschien vanzelfsprekend vind maar niet benoemd en misschien ook te weinig aandacht gaf.

UFIND | Waardenkaarten sorteren

20 seconden van ongelofelijke moed

Stel je hebt je waarden helder voor je. En je hebt ook wel door dat een aantal belangrijke waarden al een tijdje op de plank liggen. Het is niet erg om waarden in te delen naar lange en korte termijn. Maar als je altijd kiest voor de korte termijn blijven belangrijke waarden misschien toch te lang op de plank liggen en blijft er geen tijd en ruimte meer over om te leven naar die waarden. Kortom er moet een goede balans zijn tussen lange termijn en korte termijn waarden. Als je ontdekt dat je een belangrijke waarde steeds blijft uitstellen denk dan aan Matt Damon in de feelgood movie We bought a Zoo uit 2011.

Matt Damon vertelde in de betreffende film aan zijn kinderen hoe hij hun overleden moeder had ontmoet. Hij liep langs een restaurant en zag het mooiste meisje van de wereld zitten. Hij dacht aan de ’20 seconds of insane courage’ en dat gaf hem de moed naar binnen te stappen en haar aan te spreken.

In de 20 seconden dat Matt Damon de moed verzamelt om haar aan te spreken ontstaat voor hem de mogelijkheid om een gezin te stichten. De mogelijkheid om zijn droomvrouw te vinden. Maar stel je voor dat hij niet het lef had gevonden? Dat hij bang was dat het een leven lang spannend zou blijven? Dan zou er niets ontstaan zijn.

Gewoon 20 seconden van absurde dapperheid. 20 seconden kunnen we allemaal wel opbrengen voor het zetten van een moeilijke stap. Stel je eens voor wat dat voor jou zou betekenen als jij 20 seconden ongelofelijke moed zou opbrengen voor iets dat je moeilijk vind. Waar zou je het voor inzetten? Op welk moment en in welke situatie ? Wat zou je zeggen of doen ? en wat zou er veranderen in je leven ?

Maak een begin om een Waarde die op de plank ligt af te stoffen en reageer op dit artikel door jouw 20 seconds of insane courage aan mij te schrijven.

Waarden is een onderdeel van de Commitment fase. We zijn gestart met de Acceptatie fase en hebben geoefend met Acceptatie , Cognitieve Defusie , Jezelf, en het Hier en Nu . Nu zijn we gestart met de Commitment Fase en investeren in jezelf. We hebben gekeken naar je Waarden en wat je belangrijk vind in jouw leven. De volgende sessie gaat over het koppelen van Actie aan je Waarden, zodat je weer gaat investeren in de dingen die er voor jou echt toe doen!

Ursula Lengersdorf

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie ?