ACT-Training - Omgaan met angst - ACT Training toepassen in Coronatijd
- 19/06/2020
- Posted by: Ursula Lengersdorf
- Categorie: ACT-Training
Inleiding
In deze blog lees je hoe ACT Training je kan helpen bij angst in Coronatijd. Angst vormt altijd al een onlosmakelijk onderdeel van het leven. In Coronatijd is angst een actueel en groot onderwerp. Angst voor besmetting, angst om ziek te worden, op de IC terecht komen, angst voor te weinig bedden op het IC, angst dat je ouders ziek worden, angst voor de dood.
Angst voor andere mensen die jou besmetten tijdens je werk. Angst om je baan te verliezen. Angst om wat anderen vinden van jouw angst. Angst dus. In deze tijden uitvergroot tot grote proporties door media, door je collega’s je buren, je vrienden, je familie, door iedereen. Kortom iedereen lijkt wel meer angstig dan ooit. Dat lijkt heel erg maar het is ook een voordeel. Het valt niet zo op als je angstig bent. Angst lijkt er nu wel meer bij te gaan horen dan ooit. En dat is goed nieuws want dat is ook de enige echte oplossing voor angst.
Als je googelt op Angst dan kun je kiezen uit heel veel methoden en therapieën, die je allemaal beloven dat je je angst kunt overwinnen, maar in feite kunnen ze alleen buitensporige angsten reduceren tot een normaler niveau. In de ACT Training leer je om te gaan met je angsten, zonder ze te vermijden. Om voluit te leven start je met een realistische, accepterende houding. Het leven is namelijk eindig en beperkt. Daar hoort ook angst bij. Je terugtrekken in angst helpt niet om je leven te leven. Harder rennen om je af te leiden van angst is ook niet het antwoord. Wat is het antwoord dan wel?
Lees hier meer : Algemene inleiding voor Acceptance en Commitment training
Angst en tijd
Angst vormt een hulpmechanisme van je brein dat erop gericht is om direct gevaar te vermijden. Ons brein waarschuwt en kiest direct voor korte termijn winst, in plaats van voor lange termijn voordelen. Even terug naar de oertijd. Je ziet een struik met lekkere bessen en je hoort het geluid van een snel jachtdier in je buurt. Je kiest ervoor om te vluchten en ziet af van de bessen. Beter nu overleven en het een andere keer proberen.
Omdat in onze moderne samenleving dit soort gevaren nauwelijks voorkomen is ons angstige moderne brein een slechte raadgever. Het adviseert ons altijd om te kiezen voor korte termijn voordelen boven lange termijnvoordelen. Vertaalt naar Coronatijd ziet dat er zo uit.
Madelief is kapster.
Ze werkt al 20 jaar in dezelfde zaak. Met hart en ziel. Ze heeft liefde voor haar vak en haar klanten. Toen kwam Corona en de zaak sloot voor 8 weken. Madelief had niet gedacht ooit nog zoiets mee te maken. De weken thuis waren zwaar. Madelief heeft 2 kinderen en oude ouders. Alles was anders en ze werd heen en weer geslingerd tussen online les geven, haar ouders geruststellen en een huishouden runnen. Madelief wilde eigenlijk niet naar de supermarkt, want het gevaar voor besmetting was groot. Mensen hielden zich niet echt aan de 1,5 meter en Madelief kocht handschoenen en een mondkapje en ging vroeg naar de supermarkt. Thuisgekomen waste ze alle producten af die ze had gekocht en ging ze het liefst nog douchen. Haar ouders mochten van haar niet het huis uit en ze ging ook niet op bezoek.
Iedere dag volgde ze de berichten aandachtig en telde ze de aantallen opnames in ziekenhuizen en op het IC. Ze dacht dat het nooit meer goed zou komen. Haar collega’s sprak ze regelmatig telefonisch, die waren bezig met wanneer de zaak weer openging. Madelief was daar niet zo mee bezig. Ze dacht vooral aan hoe ze gezond kon blijven en haar kinderen en ouders kon beschermen. Ze moest er eigenlijk niet aan denken om weer te gaan werken. Toch was dat moment er opeens eerder dan ze had gedacht. De druk was groot om het leuk te vinden. Klanten wilden hun haar weer laten knippen en stonden te trappelen om af te spreken.
De eigenaar van de kapperszaak was ook heel erg blij want als de zaak veel langer dicht was gebleven dan had hij niet iedereen in dienst kunnen houden. De eigenaar zorgde wel goed voor de veiligheid en regelde beschermingsmiddelen voor klanten en zijn personeel. Haar collega’s zagen dat niet zitten, van die mondkapjes, die waren niet zo bang zeiden ze. Madelief durfde niets te zeggen en werd ingeroosterd Ze zag de dag groot in haar agenda staan dat ze weer zou gaan werken. Nachten lag ze wakker. Hoe kon ze nou niet besmet worden met al die mensen in de zaak? Zo dicht bij elkaar en bij haar. Ze moest er niet aan denken. Zelf ziek worden, haar kinderen besmetten, haar ouders? Als enige met een mondkapje in de zaak ? Madelief wilde helemaal niet gaan en zich eigenlijk ziekmelden.
Korte termijn.
Bij een ziekmelding en vermijding van de confrontatie met haar angst voldoet Madelief aan het korte termijn doel van haar brein om niet ziek te worden en haar omgeving niet te besmetten. Ze vermijd haar angst door niet te gaan.
Lange termijn.
Madelief heeft echter ook nog wat lange termijn doelen, ze houdt van haar vak, de zaak, haar collega’s en haar klanten. Ze mist het persoonlijke contact. Wat zou ze graag weer gewoon lekker in de zaak staan ontspannen knippen! Ze heeft haar werk ook gewoon nodig voor het geld. En hoe lang gaat dit nog duren? Wanneer is er een vaccin? Wanneer kan Madelief zich weer veilig voelen?
Madelief weet rationeel wel dat Corona niet in een paar weken is opgelost. Zo lang kan ze zich niet ziekmelden, ze zal er toch aan moeten wennen. En Madelief gaat. Ze heeft met de eigenaar nog een spatkap geregeld. Dit geeft haar een beter gevoel en de klanten kunnen haar gezicht zien. Ze heeft haar spatkap op, haar handschoenen aan en gaat naar haar werk. Ook haar angst neemt ze mee. Die is niet weg. Ze heeft er alles aan gedaan om veilig te zijn dus dat geeft een beter gevoel maar de angst is niet weg.
Aan het eind van de dag is Madelief moe en opgelucht. Het viel eigenlijk wel mee. Het was fijn om haar klanten weer te zien en te werken. Niemand deed flauw over haar spatkap. Thuis gaat ze meteen douchen en wast ze zich wel honderd keer met zeep. Ze is moe. Morgen gaat ze weer, en hoopt ze minder moe te zijn aan het eind van de dag. Misschien went het. Corona is er nog wel even en haar angst ook. Maar ze is ook trots. Ze staat weer in het leven. Voluit met haar angst.
Angst en spijt
Waar hebben mensen het meeste spijt van aan het einde van hun leven ? Verpleegkundige Bronnie Ware vroeg het aan mensen die niet meer lang te leven hadden. Ze ontdekte dat de antwoorden van verschillende mensen sterk overeenkwamen en onderscheidde 5 typen antwoorden :
- Ik zou willen dat ik de moed had gehad om een leven te leiden trouw aan mezelf, in plaats van dat ik heb gedaan wat anderen van mij verwachten
- Ik zou willen dat ik niet zo hard had gewerkt
- Ik zou willen dat ik mijn gevoelens meer geuit had. Het onderdrukken van gevoelens om vrede te bewaren leidde tot allerlei klachten en zorgde voor oppervlakkige relaties.
- Ik zou willen dat ik mijn vriendschappen meer gekoesterd had. Op het sterfbed tellen liefdes en relaties; niet je status of geld.
- Ik zou willen dat ik gelukkiger was geweest. Dat ik niet was blijven hangen in oude patronen en gewoontes. Dat ik de moed had gehad om dingen te veranderen of om iets geks te doen.
Ware geeft in haar boek Top Five Regrets of the Dying (NL : Als ik het leven over mocht doen ) aan dat we niet hoeven te wachten tot het einde van ons leven om deze veranderingen te realiseren. Wat als je de moed zou hebben om je leven nog meer te leiden trouw aan jezelf in plaats van aan wat anderen van jouw verwachten ?
20 seconden van ongelofelijke moed
Er is een uitspraak in de film We bought a zoo die goed weergeeft van leven naar je waarden en aan het voorbijgaan aan je angsten die je daarvoor belemmeren.
Om aan je angsten voorbij te gaan moet je eerst je waarden helder hebben. In het voorbeeld hierboven van Madelief, waren haar waarden, liefde voor haar vak, haar klanten en haar collega’s. Ook haar inkomen was een belangrijke waarde. Om je waarden helder te krijgen heeft de ACT Training een aantal oefeningen in een sessie die helemaal aan waarden is gewijd. (klik hier voor de blog over waarden)
Stel je hebt je waarden helder voor je. En je hebt ook wel door dat een aantal belangrijke waarden al een tijdje op de plank liggen. Het is niet erg om waarden in te delen naar lange en korte termijn. Maar als je altijd kiest voor de korte termijn blijven belangrijke waarden misschien toch te lang op de plank liggen en blijft er geen tijd en ruimte meer over om te leven naar die waarden. Kortom er moet een goede balans zijn tussen lange termijn en korte termijn waarden. Als je ontdekt dat je een belangrijke waarde steeds blijft uitstellen denk dan aan Matt Damon in de feelgood movie We bought a Zoo uit 2011.
Matt Damon vertelde in de betreffende film aan zijn kinderen hoe hij hun overleden moeder had ontmoet. Hij liep langs een restaurant en zag het mooiste meisje van de wereld zitten. Hij dacht aan de ’20 seconds of insane courage’ en dat gaf hem de moed naar binnen te stappen en haar aan te spreken.
In de 20 seconden dat Matt Damon de moed verzamelt om haar aan te spreken ontstaat voor hem de mogelijkheid om een gezin te stichten. De mogelijkheid om zijn droomvrouw te vinden. Maar stel je voor dat hij niet het lef had gevonden? Dat hij bang was dat het een leven lang spannend zou blijven? Dan zou er niets ontstaan zijn.
Gewoon 20 seconden van absurde dapperheid. 20 seconden kunnen we allemaal wel opbrengen voor het zetten van een moeilijke stap. Stel je eens voor wat dat voor jou zou betekenen als jij 20 seconden ongelofelijke moed zou opbrengen voor iets dat je moeilijk vind. Waar zou je het voor inzetten? Op welk moment en in welke situatie ? Wat zou je zeggen of doen ? en wat zou er veranderen in je leven ?
Door te leven naar je Waarden krijgen je angsten een normale plek in je leven. Ook in Coronatijd. Angst hoort erbij. Neem je angst mee. Stay Safe. En leef je leven voluit.
Want ACT is :
Accepteren van het leven zoals het is,
kiezen waar er iets te kiezen valt
en actie ondernemen om voluit in het leven te staan.
Veel succes met het oefenen van de ACT vaardigheden en als je even vastloopt of hulp nodig hebt of je wilt een ACT Training volgen ben je van harte welkom, bel ons op : 085 – 7607447 of maak een afspraak via ons contact formulier, we nemen dan zo snel als mogelijk contact met je op.